Universal Audio – Classic Analog Gear

Historien om Universal Audio… i korthet

Ända sedan Bill Putman Sr. grundade företaget 1958 har Universal Audio varit förknippat med att skapa inspelningsutrustning i absolut världsklass. Bill Putnam Sr. var en passionerad innovatör som allmänt anses vara den moderna inspelningens fader, där många av hans produkter forfarande används i dag, bland annat de klassiska LA-2A och 1176 kompressorerna.

Han uppfann bland annat mixerbordet, muliti-bands EQ:n, sångbåset och han var den första ingenjören som använde artificiell efterklang vid kommersiell inspelning. Speciellt 610-konsollen står som en av de mest älskade designerna i pre-amp och mixerbordshistoren, som används för att spela in alla från Sinatra till Beach Boys till Van Halens episka debut.

Universal Audio grundades på nytt 1999 av Bills söner, James Putnam och Bill Putnam Jr., med två mål i sikte: att troget fortsätta återge klassisk analog inspelningsutrustning i sin fars tradition och att designa
nya digitala inspelningsverktyg med ljudet och andan av vintage analog teknologi.

För att lyckas med det anställde Universal Audio de bästa DSP- och modellerings- ingenjörerna för att utveckla de bästa autentiska analogt emulerade plug-insen i branschen.

Med detta unika analoga arv och banbrytande digitala design har de prisbelönta UAD plattformen och Apollo-ljudkorten. Apollo, som introducerades 2012, har blivit den nya standarden för professionell
musikproduktion och har använts för att spela in banbrytande album av artister som Kendrick Lamar, Coldplay, Dr. Dre, Brad Paisley och många fler.

Universal Audios klassiska analaga storheter lever kvar än i dag men på grund av RoHS-direktivet så är det dessa två produkter som Europa kan ta del ut av.

Vi tittar närmare på fantastiska 6176 och Solo-610!

 

Universal Audio 6176 – Vintage Channel Strip

6176 Vintage Channel Strip kombinerar det underbara rör-soundet från den legendariska Bill Putnam-designade 610-mikrofonförförstärkaren, med signatur FET-kompressorn från 1176LN, för att skapa den ultimata inspelningskanalen. De varma, mjuka tonerna i denna mikrofonförförstärkardesign – som används för att spela in alla från Frank Sinatra till Van Halen – och kompressorns unika egenskaper är två huvudorsaker till att 6176 finns i studior runt om i världen.

1176LN kan mycket väl vara den mest älskade kompressorn i historien. Dess blixtsnabba attack- och releasetider och tonen i klass A-utgångsförstärkaren har förbättrat otaliga inspelningar under de senaste trettiofem åren.
Universal Audio har återskapat 1176LN för kompressordelen av 6176 med samma dedikerade uppmärksamhet på detaljer och tradition som i 1176LN. Ett klassiskt sound och karaktär som inte hittat någon annanstans.

6176 Key Features:

– Rör preamp, 610B, som är tagen från Bill Putnam legendariska design i 610 mixerbordet.
– 1176LN Class A FET kompressor del.
– ”Split” eller ”Join” switch. Använd pre-amp och kompressor separat eller i serie.
– High and Low frequency shelving EQ
– Variable impedance ingång, Gain, och utgångsvolym
– Mikrofon, balacerad linje- och Hi-Z- ingång
– Handbyggd i USA

Artikel nr: UA-6176
För aktuellt listpris se vår produktdatabas!

 

Universal Audio Solo 610

SOLO/610 ger dig det klassiska Putnam 610 rör-sounet i en bärbar, mycket mångsidig mikrofonförförstärkardesign. Silkeslen vintagevärme från originalkonsolens mikrofonförstärkardesign och kommer ge alla mikrofoner och instrument det där klassiskt ikoniska soundet vi älskar.

SOLO 610 erbjuder mikrofon- och DI-ingångar samt förstärknings- och nivåkontroller för otaliga rena eller färgade ljud. Till skillnad från sina föregångare har SOLO 610 kontinuerlig Gain-kontroll med bättre räckvidd, vilket möjliggör mer exakt korrigering av Gain-strukturen.

Key Features:

– Klassisk Putnam ”610 console” mikrofonpreamp och DI
– Legendariskt rör-sound
– Gain, Volym och impedans väljare för maximal tonvariation
– Portabel design för studion eller på scen
– Robust stål-chassi
– DI med Thru och Mic/Line utgångsvolym
– Handbyggd i USA

Artikel nr: UA-S610
För aktuellt listpris se vår produktdatabas!